Økonomisk optimal og bæredygtig dyrkning af majs - SEGES Projektsitet
Formålet med projektet er at give en lønsom og bæredygtig vækst, såvel økonomisk som miljø- og klimamæssigt på økologiske og konventionelle kvægbedrifter.
Målet er at udvikle og kommunikere en strategi, hvor majs kan dyrkes med en lav udvaskning af kvælstof, uden eller med begrænsede mængder placeret fosfor i startgødning og med et begrænset klimaaftryk. Desuden at forbedre management omkring dyrkning og høst af majs.
Dette gøres ved at undersøge udvaskningen af kvælstof i forskellige dyrkningssystemer med majs i markforsøg med sugeceller.
Der udføres markforsøg med placering af gylle til majs med det formål at erstatte placeret fosfor i handelsgødning. Effekten af placeret gylle undersøges i dyrkningssystemer med og uden Strip-Till, placeret fosfor og efterafgrøde. Ved Strip-Till bearbejdes jorden kun i såsporet. Der udføres markforsøg med typer, mængder og placering af nye typer af startgødning med reduceret indhold af fosfor. Endvidere etableres storparceller med typer af efterafgrøder for at finde frem til typer af efterafgrøder, som giver den største dækningsgrad vurderet i marken og fra satellit efter høst. Effekten på klimaaftrykket af tiltag i majsdyrkningen beregnes i forskellige grovfodersystemer baseret på majs i varierende grad. Beslutningsværktøjer til sortsvalg og høst af majs udvikles.
Effekten er, at dyrkningen af majs kan fastholdes i alle egne af landet, hvilket på den enkelte bedrift kan betyde op til 1200 kr. pr. ha på bedriften i forhold til udelukkende at dyrke græs som grovfoder. Derudover kan tiltag med placeret gylle til majs og Strip-Till give en gevinst på 1100 kr. pr. ha majs. Management forbedres generelt svarende til en gevinst på mindst 700 kr. pr. ha majs.
Et højt kvælstofniveau i jorden fra forfrugten kløvergræs resulterer i en større udvaskning af kvælstof end med majs efter majs med lavere kvælstofniveau.
I et dyrkningssystem med dobbeltrækkesåning af majs, for at sikre en mere ensartet vokserum for planterne og en bedre næringsstofudnyttelse, har dobbeltrækkesåning givet udbytter på niveau med traditionel såning af majs i enkeltrækker.
I tre års forsøg giver stribtill med og uden placeret fosfor hhv. 2,7 og 6,3 afgrødeenhed mindre pr. ha end traditionel nedfældning og dybdeharvning. Ved stribtill kan spares 16 liter dieselolie pr. ha.
En god og sikker etablering af efterafgrøder i majs er vigtig. Efterafgrøden skal senest sås i majsens stadium 16 med en såteknik, der giver en sikker og høj markspiringsprocent.
I fem marker fordelt over det meste af landet følges tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemaj fra 21/9 og indtil høst eller 26/10 2020.
Såbedet til majs skal være bearbejdet i dybden, men såbedet skal være ensartet, jævnt, fugtigt og tilpas fast, så næringsstofferne kan transporteres hen til majsens rødder.
Ved grovfoderekskursionen 10. og 11. sept. 2020 er fremvist en demonstration af ti forskellige typer af efterafgrøder i majs på Hestbækgaarden i Farsø. Seks af efterafgrøderne er sået på to forskellige tidspunkter.
Modellen er udviklet ved at sammenkoble registrerede tørstofudbytter i 2608 majsmarker i 2017, 2018 og 2019 og satellitdata for disse marker i perioden fra 1. maj til 15. august. Prognosen beregnes på grundlag af digitale satellitdata
To demonstrationer af 10 forskellige efterafgrøder i majs tyder på, at satellitdata kan være et interessant redskab til vurdering af plantedækket af efterafgrøder i majs.
I årets forsøg er der høstet rentable merudbytter for nedvisning af kløvergræs i begyndelsen af marts før ompløjning til majs og for behandling af græsmarken med nitrifikationshæmmereren Vizura.
I et storparcelforsøg er høstet større udbytte med pløjning end med dybdeharvning eller såning direkte efter gyllenedfælderen. Ved såning direkte efter gyllenedfælderen kan spares 20 liter dieselolie pr. ha.
Placeret gylle giver større udbytte end traditionel nedfældet gylle ved samme tildeling af placeret fosfor. Der kan opnås samme udbytte ved placering af gylle uden placeret fosfor som ved traditionel nedfældning af gylle med placeret fosfor.
Årets forsøg viser stigende nettomerudbytter op til 30 kg traditionelt placeret fosfor pr. ha. Placering af 4 eller 7,5 kg fosfor pr. ha i Bio P-11 direkte i såsporet giver merudbytter på niveau med henholdsvis 7,5 og 15 kg fosfor pr.
Tørstofprocenten i kolbemajs og vandprocenten i kernemajs er fulgt i 5 marker i ugerne op til høst. Resultaterne er anvendt til at udvikle modellerne for høstprognoserne for høst af kolbe- og kernemajs.